Basketbol bireysel bir oyun olma yolunda

İsterseniz öncelikle biraz NBA’den bahsedelim. Houston Rockets’in guardı James Harden NBA’in en çok 4 sayı kazanan oyuncusu. Harden, dripling üzerinden 3 sayı şut atarken faul de kazandığı için bir hücumda tabelaya yazılan sayı 4 oluyor. James Harden 4 sayı atan oyuncular arasında NBA tarihinde 1 numara. Stepher Curry ise sahanın neresinden atarsa atsın o kadar verimli ki, yanındaki arkadaşına pas verince herkes bu pas nereden çıktı dercesine birbirine bakıyor. Youtube’da NBA oyuncularının özel oyuncu geliştirme koçlarıyla yaptıkları antrenmanların videoları var. NBA yıldızlarının bu antremanları en güç şartlarda, yani güçleştirilmiş şartlarda yaptıklarını ve bu sayede maçlardaki çok zor pozisyonlarda bile şutlarını soktuklarını görüyorsunuz. NBA yöneticileri de zor günler yaşıyorlar. Eskiden her hücumda yapılan pas sayısı atılan şut sayısının birkaç katıydı; basketbol bir takım oyunuydu. Fakat bugün bireysel oyun olma yolunda. NBA yöneticileri de her hücuma giden oyuncunun kaldırıp şut attığı ve seyir zevkini azaltan bu yeni anlayışı değiştirmenin çarelerini arıyorlar. Bekleyip göreceğiz.

Basketbol ailesi

Turgay Demirel’in Türk Basketboluna olumlu katkıları anlatmakla bitmeyecek kadar çoktur. Turgay; Turgut Atakol, Osman Solakoğlu ve Ali Uras gibi Türk Basketboluna sınırsız hizmet edenler listesinin içindeki yerini aldı. Yeni basketbol federasyonumuz da çok güçlü basketbol adamlarımızdan oluşmakta. Hidayet Türkoğlu’nun da yanındaki çok önemli basketbol adamlarımızla beraber tarihe geçme şansı çok büyük. Üstelik orada karizmatik, kolay bulunamayacak bir basketbol adamı olarak Aydın Örs bulunmakta. Yeter ki biz birbirimizi hırpalamak yerine birleşelim, yumruk olalım. Önümüzdeki yılda Euroleague finalinde iki Türk takımı yine oynarsa Türk basketbolunun yeri nerelere taşınmış olur bir düşünsenize. Hidayet ve ekibine bir ricada bulunmuş, basketbol ailesiyle aylık toplantılar yapın demiştim. Henüz gerçekleşmedi. Hâlbuki sıkıntıların çözümü bu toplantılarda daha kolay bulunabilir, genç bir basketbol adamının ilginç bir fikri bile basketbolumuza çok faydalı olabilir.

Basketbola sahip çıkın

Ben hakemliğin çok güç bir sorumluluk olduğunu düşünürüm. Bir maçta yüzlerce defa doğru karar vermek zorundadırlar. Bu yüzden hakemlere saygı duyarım. Hakemler olmasa basketbol da olmazdı. Sitenin editörü eski hakem Necip Kapanlı kardeşimiz de en doğru ve basketbola en yararlı kararı basketbol sitesi açarak verdi. Başka sitelerin de katılımı Türk basketbolunu daha yukarılara taşır. Basketbol daha çok mecrada konuşulmalı, tartışılmalı. Benim son yazımı 43.000’in üzerinde basketbolsever okumuş. Bundan daha büyük mutluluk verecek haber olamaz benim için. Ben tabii ki yazlarımı okuyan genç kardeşlerimizi tanımıyorum. Ama bana evde otururken bile Türk Basketbolunu tanıtmaya imkân sağladıkları için teşekkür ediyorum. Sizden ricam basketbola sahip çıkın, okuyun, okutun.