Efes’in basketbolumuza katkıları

Türk basketbolunun temel taşlarından biri Anadolu Efes’in basketbolumuza katkıları her geçen gün artıyor. Son olarak Euroleague finallerine katılıp, finallerde Fenerbahçe’yle beraber iki Türk takımı olma şansını yakaladılar ve bizi çok mutlu ettiler. Efes Türk basketboluna sayısız iyi hatta büyük oyuncu kazandırmıştır. Bu isimler saymakla bitmez. Ama bu isimlerden önce kulüp başkanı ve sahibi Tuncay Özilhan gelir. Basketbolumuza en faydalı olan yönetici kimdir diye sorsanız herkesin ilk olarak aklına Tuncay Özilhan gelir. Tuncay Bey takımın her maçına gider ve yarattığı sevgi, saygı ortamıyla oyuncularından yüzde yüz verim alır, ölümüne savaşmalarını sağlar.

Oyunculara gelince önceliği Hidayet Türkoğlu’na verelim. Hidayet Efes’te 2 metreyi aşan boyuyla oyun kurucu oynatılmıştı. O zamanlar oyun kurucular en kısa boylu oyunculardan seçilirdi. Bugün ise NBA’de oyun kurucu oynayamayan uzun oyuncu yok gibi. Bütün uzunlar takımın tüm pozisyonlarında oynuyorlar. Bu yeniliği dünyaya Magic Johnson tanıtmıştı, Efes de Hidayet ile Avrupa’ya getirmiş oldu. Hidayet de Efes’ten sonra NBA’e gitti ve hala NBA’de başarılı olmuş Türk oyuncular listesinin başındaki yerini koruyor. Şimdi de federasyon başkanı olarak Türk basketbolunu geliştirmeye çabalıyor. Yanında da Ömer Onan var. Ömer Onan da saygıdeğer kişiliğiyle basketbol hayatının büyük bir kısmını Efes’te geçirdi. Bugün ise Türk basketbolunu omuzlarında taşıyor.

Bugün Efes’in başında basketbolumuzun tartışmasız bir numaralı koçu Ergin Ataman var. Ama buna rağmen benim dikkatimi çeken bir nokta var. Kadrolarındaki çok özel karakterli oyuncuları Doğuş Balbay’ın oyunu bir türlü toparlanamıyor. Doğuş Balbay tuttuğu oyuncuyu hemen her seferinde yok ediyor. Rakiplerini sanki 4 kişiyle oynuyorlar izlenimine sokuyor. Ama Efes hücuma geçince Doğuş oyundan kayboluyor. Maçı 4’e 4 oynar hale getiriyor. Benim Doğuş üzerine odaklanmamın sebebi Doğuş’un çok özel bir lider örneği olması. Türk basketbolu Doğuş karakterinde fakat çok yönlü oyuncu olmuş bir çok oyuncu bulsa kazanacağı mesafe erişilmez olur. Bu yüzden bugün Amerika’da oyuncu geliştirmek için psikologlar kullanılıyor. Doğuş’a özgüven kazandıracak böyle bir uygulamayı Ergin Ataman Türkiye’de başlatsa neler olurdu diye merak içindeyim.

Eskiden Efes boş tribünler önünde oynardı. Geçen sezon sahasında ortalama 3.244 seyirci vardı. Bu yıl ise bu rakam ikiye katladı ve 8.214’e vardı. Barcelona maçlarında seyirci sayısı 15.110 oldu. Önümüzdeki yıllarda Türk Basketbolu çok parlak bir Efes bulacak, bu belli.

Kulüp takımlarına gelince. Aziz Yıldırım sayesinde Fenerbahçe yalnız Türkiye’nin değil, Avrupa’nın en büyük basketbol kulüpleri arasında en üst sıralarda. Fenerbahçe’nin yeni başkanı Ali Koç da basketbolu sırtlıyor. Ama diğer iki basketbol ekibimiz Beşiktaş ve Galatasaray’a gelince duraklıyoruz. Bu kulüplerin başkanları yönettikleri kulüpleri spor kulübü değil futbol kulübü gibi yönetiyorlar. Hep söylüyorum; futbolcuların ayakkabı numaralarını biliyorlar, basketbolcuların isimlerini dahi bildiklerinden emin değilim. Onlara tavsiyem kendilerine basketbolla ilgili bir danışma kurulu kurmalarıdır.

Sevgiler, saygılar…

Kaynak: Basketfaul.com