Genç oyunculara notlar

Dünyanın her yerinde savunma giderek saldırgan oluyor. Bu yüzden NCAA takımlarının koçları başta olmak üzere, herkes hücumu da geliştirmek için çareler arıyor. Hücumu geliştirmek için eskiden şut ve pas çalışmaları önde gelirdi. Günümüzde ise dripling her geçen gün daha çok önem kazanıyor. İyi driplingci olduktan sonra iyi şutör veya pasör olmanız daha da kolaylaşıyor. Çünkü siz dripling yaparken parmaklarınız açık olacağı için parmak hassasiyetiniz artıyor. Topu avucunuza yerleştirmediğiniz için şutu da avucuna yerleştiren biri olmaktan kurtuluyorsunuz. Siz driplinginizi geliştirdiğiniz sürece top vücudunuzun bir parçası gibi oluyor ve topa hakim olmakta hiç zorlanmıyorsunuz. Üstelik dripling çalışmak çok kolay. Potaya çembere ihtiyacınız yok. Evinizin önünde bile çalışabilirsiniz. Üstelik dripling yaparken önünüze bakmamanız gerektiğinden bütün sahayı görüp iyi bir pasör de olabilirsiniz.

Ayrıca dripling hem sağ, hem sol elinizle yaptığınız için iki eliniz de gelişir. Az kullandığınız eliniz de böylece diğeri kadar güçlenir. Bacak arası dripling yaparken şuta kalkmak daha kolaydır. Yalnız şut atmak değil, adam geçmek de kolaylaşır. Siz bacak arası driplinginizi yaparken sizi tutan oyuncu topu kapmak için hareketlenirse onun yanından geçip potaya gidebilirsiniz. Sizi tutan oyuncu, onu geçmemeniz için sizden biraz uzaklaşırsa kalkıp şutu atarsınız. Bu yüzden siz dripling yaparken topa bakmayıp bütün sahayı görecek şekilde başınızı havaya kaldırabilmeniz sizin iyi hatta büyük oyuncu olma yolunda şansınızı artırır. Geçen neslin en iyi oyun kurucularından Steve Nash bu konuda şunu söylüyor: Ben genç yaşımda iki elimi de kullanmayı öğrendim, böylece benden daha güçlü ve daha uzun oyunculara karşı savaştım ve başarılı oldum.

Bugün basketbolda savunmada birimiz hepimiz hepimiz birimiz için anlayışı geçerlidir. Siz tutuğunuz adamı sizi geçmesin diye ölümüne savaşarak savunursunuz. Çünkü tuttuğunuz oyuncu sizi geçerse arkadaki arkadaşlarınız size yardıma gelecek ve bu sefer onların tuttuğu oyuncu sayı fırsatı bulacaktır. Bu yüzden arkadaşlarınız size “savaş, biz arkandayız” diye bağıracaklardır. Böylece pota altında güçlü bir yumruk oluşturmuş olursunuz. “Birimiz hepimiz hepimiz birimiz için” anlayışıyla çok güçlü bir yumruk pota altına yerleşmiş olur. Hep söylüyorum: Bu yumruğu dağıtmanın tek bir çaresi vardır “Dikine Katlar”. Siz sağ guard oynarken, topu önünüzdeki sağ forvete verince solunuzdaki oyuncuyla yer değiştirmek yerine dikine potaya doğru giderseniz, sizi tutan oyuncu sağına soluna bakmak yerine kafasını geriye çevirmek zorunda kalır. Böylece kafası karışan savunmacınıza karşı kolay bir turnike bulabilirsiniz.

Geçen yazım 37.000 defa okunmuş. Bu bana genç basketbolseverlerin basketbola olan ilgisinin arttığını gösteriyor. Bunun beni ne kadar mutlu ettiğini yazarak çizerek anlatamam. Teşekkürler genç basketbol severler, teşekkürler Necip Kapanlı, teşekkürler Ümran Hanım.

Saygılar sevgiler…

Kaynak: Basketfaul.com