Galatasaraylı basketbol adamları yönetimde görev başına

Galatasaray’ın 6 kişiyle Fenerbahçe Ülker’i yenmesini bekliyor muydunuz?

Bunu kimse tahmin etmiyordu, Fenerbahçeliler de herhalde böyle hissediyordu ki gevşek oynadılar. Galatasaray’da ise koçun olmayışı oyunculara daha da fazla motivasyon verdi. Sinan Güler büyük oynadı ve lider oldu. Fenerbahçeliler, Obradovic’in söylediği gibi egolarıyla oynadı. Obradovic tam saha press yapsa işler değişebilirdi. Galatasaray 6 kişiyle oynadı ama yorgunluk yaşamadı. Galatasaray’a maçı kazandıran bir faktör de seyirciydi. Fenerbahçe Ülker kazansaydı oyuncular Obradovic’e doğumgünü hediyesi vermiş olacaktı, bunu başaramadılar. Fenerbahçe’de beni en çok üzen konu Semih ve Oğuz’u kazanacağımızı düşünürken onları kaybetmeye başlamamız. Oysa Türk Basketbolu’nun ikisine de çok ihtiyacı var.

Galatasaray’ı cezalı Ataman’ın yerine yardımcısı Yağızer Uluğ yönetti. Onu nasıl buldunuz?

Yağızer Türk koçlarının ne kadar yetenekli, bilgili olduğunu ortaya koydu ve çok güzel bir örnek oldu. Maçtan sonra “Acaba Yiğiter, Kandemir’den sonra Beşiktaş’a kardeşini mi koç yapsaydı” diye düşündüm. Şans tanımadan insanlar yükselemez. Yağızer bu önemli maçta kendisini gösterme fırsatını elde etti ve şansını iyi kullandı. Tabii aynı şey oyuncular için de geçerli. Arroyo varken Sinan bunları yapamazdı, Arroyo olmayınca sorumluluk aldı, liderlik yaptı, yeteneklerini gösterdi. Benim aklımda hep İspanya’da Basketbolu’nu örnek almak var. Oradaki kurallara göre kıta dışından iki oyuncu alınabiliyorlar, onlar da Amerikalı uzunlar oluyor. Bu sayede de İspanyollar kendi oyun kurucularını yetiştiriyorlar. Geçen hafta seyrettiğimiz Real Madrid’de kaç İspanyol oyun kurucu olduğunun sayısını unuttum. O kadar çoktu ki. Bizim de sistemimizi, özellikle oyuncu geliştirme merkezleriyle İspanyollar’a benzetmemiz lazım. Onlar yazın oyunculara çift kale oynatmadan fundamental eğitimi veriyor ve oyuncuyu daha iyi oyuncu haline getiriyorlar. Biz de yaz aylarını daha akıllı ve verimli kullanmalıyız.

Galatasaray’da bugünkü yönetim sorunları eski yönetimden devraldı ve son aylarda kulüpte büyük krizler yaşandı. Sizce kriz nasıl yönetildi?

Fenerbahçe’de Aziz Yıldırım futbol dışındaki branşlarla çok ilgili, güçlü sponsorlar bulabiliyor. Galatasaray ise bugünkü haliyle Spor Kulübü değil, sadece bir Futbol Kulübü gibi gözüküyor. Basketbol şubesine gelenler de basketbolun dışından oluyor. Son zamanlarda basketbol şubesinin yaşadıklarından bütün Galatasaraylılar üzüntü duyuyor. 2-3 ay sonra yeni seçimler var. Basketbol Şubesi’nden sorumlu bir kişi var yetmiyor, yönetime girenlerin dördü basketbolla ilgili iş adamı olmalı ki basketbol branşı güç kazansın. Öncelikli olarak da kuvvetli sponsor bulmak lazım. Parasız hiçbir şey olmuyor. Darüşşafaka Doğuş iyi gidiyorsa bunun nedeni maddi imkanlarının kuvvetli olması. Galatasaray’ın yeniden Spor Kulübü haline gelmesi lazım. Şubenin özerk olması çözüm değil, o zaman ana yönetim kendisini sorumlu hissetmiyor. Sponsor bulmak bulmak için sadece derbilerde değil, bütün maçlarda tribünlerin dolması lazım. Fenerbahçe Ülker maçında salon doldu ama gelenlerin yarısı yenilgi halinde yönetimi protesto etmek için gelmişti. Galatasaray’ın yeni yönetimi İstinye’deki Metin Oktay Tesislerini belediyeden alıp basketbola tahsis ederse tarihe geçer.

Fenerbahçe Ülker, Olympiacos ile çok önemli bir maç oynayacak? Sizce o maçta çok daha farklı bir Fenrerbahçe izleyecek miyiz?

Fenerbahçe Ülker, Galatasaray maçındaki takım değil. Hepimiz biliyoruz ki iyi malzemeleri var. Bu malzemeyi Olympiacos maçında çok daha iyi kullanacaklarını düşünüyorum yeter ki rakip takımların başına bela olan Spanoulis’i durdurmayı başarsınlar. Mesela Ricky Hicman, Spanoulis’in haykırmasını önlerse Fenerbahçe Ülker’in şansı artar.

Kaynak: Basketfaul.com