Basketbolda çok yönlü oyuncu olmanın yolu

Ülkemizde basketbol gelişti diye seviniyoruz. Sevinmekte de haklıyız. Çok çekişmeli bir lig izliyoruz. Önümüzdeki yıllarda yıldız olabilecek genç oyuncularımız da var. Ama geldiğimiz noktayla yetinirsek sonra üzülürüz, Avrupa’da gelişme gösteren çok ülke var. Bunların başında bize çok yakın Yunanistan geliyor. Bugün birçok Yunan oyuncu Avrupa’nın çeşitli takımlarında oynuyorlar. Bu gruba biz de dâhiliz. Üstelik birçok Yunan koç da başta CSKA olmak üzere çeşitli ülkelerde görev başındalar. Türkiye’nin en büyük kulüplerinden Beşiktaş’ın Yunan koçun Georgios Bartzokas’a yaptığı teklifi reddetmesi hepimizi ne kadar şaşırttı. Bir düşünün, Yunan koç Türkiye’ye gelmedi diye şaşıracağımızı hiç düşünemezdik.

Yunanistan’da basketbol nasıl bu kadar gelişti? Ben bu sorunun Yunanistan’da yaşayan, eskiden de Türkiye’de basketbol oynamış bir basketbol adamına sordum. Aldığım cevap “Ivkovic ve Obradovic’in uzun süre Yunanistan’da görev yapması Yunan basketboluna çok büyük katkı yaptı” oldu. İki koç da şimdi Türkiye’deler ve daha uzun süre kalacak gibi gözüküyorlar. Bu yüzden bir basketbol adamları “nasıl daha iyi oyuncu ve daha iyi koç yetiştiririz” konusuna hiç ara vermeden odaklanmalıyız. Hep tekrarlıyorum, alt yapılarımızın teknik kadrolarına Amerikalı siyahi oyunculardan bir asistan koç eklememiz çok iyi olur. Bahsettiğim Amerikalı koçlar; oyunculukları zamanında smaç vuran uzunlar değil. Bobby Dixon gibi driplingle adamını geçen oyun kurucular arasından seçilmelidir. Bunların bütün yıl yerine ölü sezonda 2 ay çalışmaları bile yeterli ve faydalı olabilir.

Biz Türkler küçük yaşımızdan beri sahaya çıkınca şut atmaya başlarız. Birimiz atar, diğer pota altından topları geri verir. Sonra da yer değiştiririz. ABD’li siyahiler ise genç takımında bile oynarken sahaya her çıktıklarında antrenmana birebir oynayarak başlarlar. Biz bugünkü bilgimizle genç oyuncularımıza birebirde adam geçmeyi öğretemeyiz. Çünkü biz de gençliğimizde birebir yerine hep şut atmışızdır. Birebir adam geçmek sadece set oyununda oyun durduğunda kullanılmaz. Daha önemlisi hareketli oyunda tam sahada driplingle adam geçmektir. Böylece siz tam sahada adam geçmeye çalışırken farkında olmadan iyi driplingci olursunuz.

NBA’de Chris Paul dripling yaparken yavaşlayıp sonra adamın yanından patlayarak geçen en iyi driplingcilerdendir. Biz dripling yaparken yön değiştirmeye önem veririz ama surat değiştirmek, yavaşlayıp hızlanmak ve sizi tutan adamı tereddüde sevk edip onun yanından patlayarak geçip turnike atmanın çalışma repertuarımızda hemen hemen hiç yeri yoktur. Chris Paul’e ait bir çok video var, youtube’de görüntüleri var. Chris Paul’un hız değiştirmesi yavaş ve hızlı driplingle sınırlı değildir. Sürat değiştirmede 3-4 ayrı vites kullanması onun özelliğidir (Çok hızlı, hızlı, orta, yavaş).

Gelelim driplingde usta olmanın Türkiye için olumlu yönüne. Bir basketbolcunun çok iyi driplingci olması için ölçü o oyuncunun ikili sıkıştırmalar arasından driplingle geçip rakip takımı eksiltmesidir. İki sıkıştırmalar arasından en kolay geçen oyuncu yalnız Türkiye’de değil, Avrupa’da bir “1” numara olan Tutku Açık idi. Tutku’nun ona yapılan perdelemelerde kendisini tutan ve perdelemeye gelen arkadaşını tutan oyuncular arasından geçişi muazzamdı. Tutku bu yeteneğini nasıl geliştirdi, bunu kimden öğrendi derseniz, cevabı “Bunu kimseden öğrenmedi, bu yetenekle beraber doğdu” olacaktır. Tutku’nun ikinci özelliği ise dripling yaparken diğer tarafa pas verme yeteneğidir. “No look pass” dediğimiz pası NBA’de bugün en iyi uygulayan Ricky Rubio’dur. Onun bakmadığı yere verdiği paslar ABD görsel basınında her seferinde ön sırada yer almaktadır. Rubio’nun şutu yetersizdir, onun şutunu geliştirmek için sayısız çalışmalar yapılmaktadır. Rubio buna rağmen son kontratını 59 milyon dolar olarak imzaladı. Tutku basketbola devam edecek mi, bilemiyoruz. Ama onun bu özel yeteneklerini Türk çocuğuna öğretmesi Türk Basketboluna çok faydalı olur. Bu yüzden ben TÜBAD’dan rica ediyorum. Açılan seminerlerde Tutku’nun da yeri olmalıdır. Tutku’nun ikili sıkıştırmalar arasından geçerken filmleri çekilmeli ve Anadolu’nun her yerine dağıtılmalıdır. Dripling basketbolda fundamental çalışmalarının temelinde ve zirvesinde yer almalıdır. İyi dripling yapan bir oyuncunun iyi şutör olması çok daha kolaylaşır. İyi driplingci olunca adamınızı da geçer, çok yönlü oyuncu olma yönünde ilerlersiniz. Bu yüzden ben çocuklarının iyi oyuncu olmasını isteyen bütün anne ve babalara sesleniyorum. Siz hemen çocuğunuza birkaç tenis topu, bir de gerçek basketbol topu alın. Çocuğunuz evde dahi top elinde olarak TV seyretsin. Giderek top vücudun bir parçası gibi olur ve beyninizi hiç yormadan sahada doğru kararlar verirsiniz.

Basketbolda savunma her gün daha saldırgan oluyor. Bu yüzden fundamental çalışmalarında öncelikler değişiyor. Eskiden pas çalışmalarında özellikle genç oyuncular için öncelik iki elle göğüsten verilen paslardı. İki elle göğüsten pas antrenmanlarda en çok süre alan pas çeşidiydi ama artık işler değişti. Siz sahanın sağındayken sağ forvete vereceğiniz her göğüsten pas, vermek istediğiniz oyuncu yakından tutulduğu için top kaybı olmak tehlikesi taşıyor. Bu yüzden göğüsten pas yerine rakiple mesafeyi açmak için pivot yapıp sizi tutan oyuncudan uzaklaşıp tek elle paslar geçerli. Böylece iki elle göğüsten pas yerinen sol tarafta oynarken sol elinizi de kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Farkında olmadan sol eliniz de gelişiyor. Bu yüzden genç takım antrenmanlarında pivot ayağınızı kullanıp tek el pas çalışırsanız çok yönlü oyuncu olma yolunuz da açılır.

Sevgi ve saygılar.

Kaynak: Basketfaul.com