Savunmada seyretme saldır, yedek sırasından kurtul

Bugün Amerika’da efsane John Wooden’dan sonra gelen başarılı koç olarak Mike Krzyzewski gösteriliyor. Koç K üniversite koçu olmasına rağmen NBA oyuncularından oluşan ABD Milli Takımı’nın yıllardır başında. İnternette koç K’nın çok kıymetli bir basketbol sitesi var. Bu sitede K’nin basketbol felsefesi ile ilgili birçok yazı okuyabiliyorsunuz. Koç K’nin felsefesinin özeti şöyle: Savunmada hücuma geçin, ilk hareketi hep siz başlatın, agresif olun, rakibin elindeki top silah olmaktan çıkıp başına dert olsun. Saldırgan savunmanın özeti bu.

Bu anlayış giderek Türkiye’de de öne çıkıyor. Pasif, durağan savunma giderek yerini saldırgan savunmaya bırakıyor. Tabii takım halinde saldırgan savunma yapmak için saldırgan savunmacı oyunculara ihtiyaç var. Bu anlayış Ömer Onan ile başladı, son zamanlarda ise sahaya doğuş Balbay çıktı. Doğuş Balbay rakibin oyun kurucusunu tuttuğu için her savunma sırasında diğer dört oyuncunun dikkatini üzerinde topluyor. Zira rakip oyun kurucu topu rakip sahaya geçirip ilk pası verinceye kadar geçen 8-10 saniyede diğer 4 oyuncu onu izliyorlar ve saldırganlık onlara da yansıyor. Bunun en güzel örneği Birkan Batuk oldu. O da artık saldırgan savunmacılar listesinde. Anadou Efes bu iki oyuncuyu aynı anda oynattığı için saldırganlık anlayışı bütün takıma yayılmak imkânını buldu. Hele bunlara Semih’in de yokluğunda pota altını hareketli savunmayla karartan Kerem Gönlüm eklenince üçgen tamamlandı ve Anadolu Efes BEKO Ligi’nin en iyi savunma yapan takımı haline geldi. Saldırgan savunmacılar izlendikçe bezerleri çoğalıyor. Türk Telekom’dan Polat Kaya’ya son haftada Mersin’den Altan Erol da eklendi. Anadolu Efe’in koçu; Doğuş Balbay ile Birkan Batruk’u bir arada oynattı ve takımın tüm olarak saldırgan olmasını sağladı. Eğer koç Arroyo’nun savunması için bu iki savunmacıyı sırayla kullansa, biri sahada, diğeri kenarda olsa, bu savunma bu kadar verimli olmazdı.

Saldırgan savunmacılar listesinin başında Galatasaray Liv Hospital’den Göksenin Köksal var ama onu görev adamı gibi kullanıp şutu da olmadığı için kısa süre oynatıp kenara alıyorlar. Galatasaray’ın güçlü bir teknik kadrosu var. Kısa bir süre sonra Göksenin ve Sinan Güler beraber oynarlarsa takım savunmasının ne kadar geliştiğini göreceğimize inanıyorum. Galatasaray-Anadolu Efes maçının sonunda çoğu kimsenin kafasında Arroyo ve arkadaşlarının neden beklenen oyunu sergileyemediklerinin sorusu vardı. Bence Galatasaray’ın iyi oynamayışının nedeni, Efeslilerin onları iyi oynamaya izin vermemeleri oldu.

Saldırgan savunma sadece oyuncularda değil, kulüp takımlarında da giderek gelişiyor. Son Torku Selçuk-Beşiktaş maçında Selçuk’un savunması mükemmeldi. Saldırgan savunma anlayışının sadece gençlerde değil, deneyimli oyuncular için de bir olumlu beklenti olduğunu bu maçta gördük. “Selçuk’un oyun kurucusu Hakan Köseoğlu’nun bundan önce hangi maçta iyi savunma yapmıştı?” sorunun yanıtı bence cevapsız kalır. Hakan hareketsiz, sadece gözleri ile savunma yapan bir oyuncuydu. 34 yaşındaki Hakan’ın Beşiktaş maçındaki gayreti her yaştaki tüm oyunculara örnek olmalıdır.

Tüm basketbolcuların kafasında ortak bir soru vardır: “Ne yapsam da sahada daha çok kalıp, yedek sırasında oturmasam” sualinin cevabını ararlar. Bu soru artık cevabını buldu. Savunma yaparken tuttuğunuz adamı seyretmeyin, saldırın, kenarda oturmaktan kurtulun” bu sorunun cevabıdır.

Saldırgan savunma anlayışı Türk Basketbolu’na çok sağlam bir temel taşı olmaktadır. Ne mutlu bize.

HAYDİ GENÇ KOÇLAR…

Kaynak: Basketfaul.com