Soyunma odasında Türkçe konuşulunca

Bilmeyenler için söylüyorum. İspanya Ligi basketbol maçlarını Sports TV veriyor. İspanya Kral Kupası maçlarını oradan izleyebildik. Sports TV eski ve çok önemli bir voleybolcu olan Ahmet Gülüm Beyin televizyon kanalı. Televizyonun kuruluşunun temelinde Türk voleybolunun kalkınma gayesi yatıyor. Ama İspanya basketbol maçlarını vererek Türk basketboluna da büyük bir katkı sağladılar. Biz bu yüzden Ahmet Gülüm Bey’e teşekkür ediyoruz. Basketbol, voleybola olan borcunu nasıl öder? Onu bilmiyoruz. Bizim Avrupa’da yakından izlememiz gereken ilk ülke İspanyollar. Ben genç koçlarımıza ve genç oyuncularımıza NBA maçlarından vakit ayırıp, İspanya Ligi’ni izlemelerini tavsiye ediyorum. Zira NBA basketbolu sadece yıldız oyuncular üzerine kurulu, takım oyunu anlayışı çok sınırlı bir lig. İspanya ise Avrupa’nın yenilikler ülkesi. İspanya’nın birçok şehrinde kurulan oyuncu geliştirme merkezleri (kampüsler) bunun en güzel örneği. Onlar da yabancı oyunculardan şikayetçi. Bu yüzden Amerika’dan sadece 2 oyuncu alma lüksleri var. Her takımdan en çok iki Amerikalı oyuncu var.

Biz hep Türk basketbolu, ancak NBA’e oyun kurucu yolladığında gelişmiş sayılır, diyoruz. Onlar da aynı görüşte. İspanya’da oyuncular, bizimkilerden çok iyi değiller ama gelişme yolunu bizden önce açmış bulunuyorlar. Jose Calderon ve Ricky Rubio iki İspanyol oyun kurucusu. İkisi de NBA’de çok yönlü oyunlarıyla takdir topluyorlar. Bizimkinden hızlı, daha çok depar yapıp, daha çok pas yapıp, daha çok yer değiştiriyorlar. Bugün dünyada pedometr diye yeni icat edilen aletler var. Bu aletleri ayak bileğinize veya belinize taktığınızda sizin kaç dakikada, kaç metre koştuğunuzu gösteriyorlar. İspanyollar bu aletleri kullanıyorlar ve öğrendikleri rakamları artırmak için gayret içindeler. Bu yüzden de giderek daha hızlı ve daha çok koşup, daha çok yer değiştiriyorlar.

NBA maçları ile İspanyol Ligi maçlarının ortak bir yönü var. Maçları izlerken koçların sırasında elinde koca bir not defteri ve devamlı not tutan birisini görüyorsunuz. Bu asistan koçun görevleri arasında takımının her hücumda kaç pas yaptığını yazmak da var. Her hücumda kaç pas sonrası şut atıldığını ve isabet yüzdesini yazıyorlar. Topun sahada, sahanın bir yanından öbür yana kaç kere geçtiğini ve pivotlara kaç pas verildiğini yazıyorlar. İspanya basketbolu, Türk basketbolunun önünde ama mesafe çok değil, enselerindeyiz. Biz basketbol adamlarının ve basketbolseverlerin gayretleri ile öne geçme şansımız var.

Gelelim bizim Türkiye Kupası’ndaki takımlarımıza… Karşıyaka kulübünü ve takımlarını tebrik ediyorum. Karşıyaka’nın göze çarpan en önemli yönü Ufuk Sarıca. Onun artık Türkiye’nin en başarılı 4-5 Türk koçunun arasında yeri var. Biz eskiden “Ufuk’ta ufuk gözüktü” diyorduk ama artık Ufuk yanımızda, üstümüzde ve genç Türk koçlarına örnek olacak seviyede.

Beşiktaş’ta Erman’ın gelişi Türk basketbolu için büyük kazanç. Zirvedeki koç sayımız arttı. Koçlar arasındaki bu rekabet basketbolumuza çok faydalı olacak. Banvit’te ise problem oyun kurucu yetersizliği. Eğer Barış Ermiş Banvit’te kalsaydı, Banvit’in gücü ikiye katlanabilirdi.

Türk basketbolunun en büyük derdi maçlarda hemen her pozisyonda çalınan düdüklere, başta koçlar olmak üzere tüm oyuncuların sınırsız itirazları. Biz herhalde hakemlere itiraz sayısında Avrupa hatta dünya lideriyiz, diyebiliriz. Bu gidişe koçlar sebep oldu ve olmaya devam ediyorlar. Bu yüzden Türk basketbolu kenarda saygı uyandıran tutumu ve kişiliği ile genç nesillere örnek olacak ilk koçunu bekliyor. Bunun ilk adayı olarak Orhun Ene’yi bekliyoruz.

Galatasaray’da Ergin Ataman koçlar yarışmasında ön sırada ama onun seviyesindeki bir koçun oyun oynanırken kenarda savunma yapması beni şaşırtıyor. Fenerbahçe’ye gelince… Soyunma odasında Türkçe konuşulduğu zaman bir takımın nasıl ve ne kadar değişeceğini bir kere daha gördük. Türk basketbolu Ertuğrul Erdoğan ve yanında Aydın Örs’ü bekliyor. Fenerbahçe Kemal Dinçer gibi güçlü bir yönetici, Aydın Örs gibi güçlü bir teknik adamın, tüm sporlara ilgili yönetiminin ve muhteşem tesisi ile Avrupa’nın en güçlü basketbol kulübü olma şansını bakalım ne zaman kullanacak.

Kaynak: Basketfaul.com