Göster kendini Fenerbahçe

Geçtiğimiz hafta Galatasaray’ın Union Olimpija’yı yenip, Euroleague’e ilk katıldığı yıl Top 16’ya kalması bizi çok sevindirdi.
Ama Efes ile Fenerbahçe’nin Euroleague’de aldığı yenilgiler üzdü ve düşündürdü. Şu anda basketbol adamları olarak tek bir gayemiz var. Top 16’ya 3 takımımızın da katılmasını istiyoruz. Avrupa’nın en iyi 16 kulüp takımı arasında 3 Türk takımının olması bizi sevindirecek ve gururlandıracak. Efes’in son kalan maçlarda bir problemi yok, Efes’in 16 takımın arasındaki yeri garanti. Galatasaray da buna dahil oldu. Bu yüzden bütün dikkatimiz, Top 16 serüveni son bir Cantu maçına bağlı kalan Fenerbahçe’nin üzerinde.

Biz tüm basketbol adamları bütün kalbimizle Fenerbahçe’yi de orada görmek istiyoruz. Ben Fenerbahçe’nin Cantu maçından alacağı farklı sonuçlarla averaj hesaplarına girmek istemiyorum. Tek arzum, heyecanım Fenerbahçe’nin Cantu’dan başarıyla dönmesi.

3 takımımızın Top 16’ya kalması sadece kulüplerimiz için değil, Türk basketbolu için de çok önemli. Bugün bütün dünyanın dikkati Türk Hava Yolları’nın sponsor olduğu Euroleague üzerinde.

Galatasaray Olimpija maçını seyrederken, önümde bir Amerikalı vardı. Bütün maç boyunca durmadan maç için notlar aldı. Maçtan sonra onla tanıştık. Bana ben Milwaukee’nin gözlemcisiyim (scout) dedi. Bugün bütün NBA takımları Euroleague’nin peşinde. Benim gibi birçok gözlemci Avrupa’nın her köşesinde Euroleague maçlarını izliyor dedi. Bize lütfen Final Four için Sinan Erdem’de tribünlerde uzun bir sıra boş yer ayırın dedi. Final Four’da bir veya iki Türk takımının katılımı basketbolumuz için milli takımımızın Avrupa Şampiyonası kadar önemli.

Ama Final Four’u konuşmak için daha erken. Biz önce Top 16’ya 3 takımla katılalım. Sonra gözümüz yine zirvede olacak. Bence Fenerbahçe de başta Aydın Örs ve Ertuğrul Erdoğan olmak üzere sorumluluk Türkler’e düşüyor. Yabancılar doğal olarak önce kendilerinin kazanacağı başarıyı ve itibarını düşünürler. Türk oyuncular ise önce Fenerbahçe’yi sonra Türk basketboluna katacakları gücün heyecanını yaşamalıdırlar. Bu yüzden ben Fenerbahçe’deki Türk oyuncuların yabancı oyuncuları da aralarına alarak Türk basketbol tarihimiz için çok ama çok önemli galibiyet yolunda omuz omuza gelip yumruk olmalarını diliyorum.

Türk oyuncularımız başta Ömer, Mirsad ve Kaya olmak üzere Oğuz Savaş’ı, Hakan’ı, Engin’i ve diğer genç oyuncuların tümünü göreve çağırıyorum. Bunların birçoğu maçlarda oynamıyor bile diyebilirsiniz. Ama oynamayan oyuncuların maçlarda kenardan verdiği moral katkıları küçümsenemez. Bazen bu katkılar oynayan oyuncuların gücünü bile aşar. Bu yüzden bazı oyunculara (oyuna girmeden maç kazandıran oyuncular) deniyor. Özetle tecrübelisinden en gencine kadar Fenerbahçe’nin tüm oyuncularını Türk basketbol tarihine çok önemli katkıda bulunmak görevi bekliyor.

Lig Tv 3’te (Hayatım Basketbol) adlı başarılı bir program var. Eski yeni yıldızlar hatıralarını anlatıyorlar. Final Four yolu 3 kulübümüzün bütün oyuncuları için hayatlarının en önemli hatıraları olacaktır.

KAFA KARIŞTIRAN SAVUNMA

İsterseniz biraz da teknik ve taktik konulara değinelim. Fenerbahçe Bilbao maçında rakibin uyguladığı (kombine savunmayı) (junk defense)aşamadı. Kombine savunma zone ve adam adama savunmanın avantajlarını bir araya getiren, dezavantajlarını saklayan orijinal bir savunma şeklidir. Kombine savunmanın en büyük özelliği rakip takımı alışık olmadığı bir savunmayla şaşırtıp üstünlük sağlamaktır. Bu savunma 2 yönlü bir silah gibidir. Eğer hücum eden takımın kafası ne yapıldığını anlamadığı için karışırsa savunmada çok başarılı olursunuz. Ama rakip bu savunmanın boşluklarını bulur kolay sayılar atarsa bu sefer sizin kafanız karışır yalnız savunma da değil hücumda da zorlanırsınız. Bilbao Fenerbahçe’nin her hücumunda savunma şeklini değiştirerek (bir keresinde adam adama diğerinde zone yaparak) Fenerbahçe’nin performansını zedeledi. Bu maçtan birkaç gün sonraki Galatasaray-Beşiktaş maçında Beşiktaş benzer savunmayla Galatasaray’ı yendi. Galatasaray’ın her hücumda iki oyuncusu adam adama savunmaya karşı oynadıklarına inanırken diğer taraftaki 3 oyuncu zone savunmaya karşı oynuyor fikrine sahiptiler. Bunu şunun için yazıyorum Euroleague maçlarının kasetleri bütün takımlara dağıtılıyor. Cantu da Bilboa maçından etkilenerek Fenerbahçe’ye karşı kombine savunma uygulayabilir. En azından oyunun sıkıştığı anlarda bu savunmaya başvuracakları muhakkak diyebiliriz. Bu yüzden Fenerbahçe Cantu’ya kombine savunmaya karşı hazırlıklı gitmelidir. Böylece Fenerbahçe Cantu’ya yaptıkları orijinal savunmanın bedelini onlara ödetme şansını yakalar. Biz bütün basketbolseverler Fenerbahçe’nin başarısını heyecanla bekliyoruz. Saygılar.

Kaynak: Hürriyet