Savunma ile tanışma yılı

Geçen hafta sonu 2 Türk 2 Yunan takımıyla gerçekleşen organizasyon son derece başarılıydı. Spor kardeşliği ve dostluğu güçlendirdi.
Efes, Fenerbahçe Panathinaikos ve Olympiakos bir araya gelip dostluk turnuvası oynayacaklarını eskiden hayal bile edemezdik. Bu yüzden bu organizasyonu gerçekleştiren Sportnsports şirketine teşekkür borçluyuz. Bilmeyen için söyleyeyim bu şirketin patronu eski bir basketçi kardeşimiz Ümit Tarhan. Biz de sağ ol Ümit Tarhan diyoruz.

Efes son yılların en güçlü kadrosunu kurmuş durumda. Ama bence teknik kadro en az oyuncu kadrosu kadar güçlü Geçen seneyi hatırlarsak Efes’in Yugoslav koç Perasovic yönetiminde çektiği sıkıntılar hemen aklımıza gelir. O sıkıntılı günlerde ben ( Efes’te Ufuk gözüktü) diye bir yazı yazmıştım. Gerçekten yardımcı koç Ufuk Sarıca baş antrenör olduktan sonra Efes’in ufku açıldı. Bu turnuvada iki Yunan takımının başında iki Yugoslav koç vardı: Obradovic ve Ilkovic. Bu iki koçun koçluk sürelerini toplarsak herhalde 50-60 seneyi geçer. Buna karşılık daha koç olarak 1. yılını doldurmamış Ufuk Sarıca bu iki koçu da dağıttı. Ben alınan sonuçlardan sonra Yunanlıların da yabancı koç problemine bir çözüm arayacaklarına inanıyorum. Ufuk kenarda bağırıp çağıran bir koç değil. Kişilikli saygı uyandıran tutumuyla genç Türk koçlara bir örnek oluşturuyor. Ufuk’un yardımcı koçlarından biri Ekrem Memnun. Ekrem’in takımın savunma sorumluluğunu yüklenmiş durumda. Efes Ekrem’in katkılarıyla tarihinin en iyi savunmasını yapıyor diyebiliriz. Bir diğer yardımcı koç Mehmet Kalaman da istatistiklerden sorumlu. İstatistiklerin önemi her geçen gün basketbolda artıyor. İstatistikler artık maçtan sonra sadece hangi oyuncu kaç sayı atmış diye bakılan kağıt parçaları olmaktan çıktı. Hele Türk takımları gibi 10-12 oyuncuyla oynayan takımların istatistikleri çok daha önemli. Bu kalabalık kadroda hangi oyuncular bir arada oynarken başarılı oluyor ancak oradan anlayabiliyorsunuz. 40 dakikalık oyun süresinde hangi 5’le en çok başarılı olacağınızı istatistikler gösteriyor. Artık sadece asist sayısı sayılmıyor. Asisti yaptığınız oyuncunun ismi de sayılıyor. Böylece kim kimle daha iyi oynayıp daha güçlü 5’li oluşturabiliyorlar öğrenebiliyorsunuz. Son olarak Türk basketbolunda teknik kadroda baş danışman denebilecek tecrübe ve bilgiyi sağlayan koordinatör eksikliğini Efes Çetin Yılmaz ile doldurdu. Böylece Türk basketbolunda Efes yeni bir yeniliğe imza attı. Efes’te bilgi enerji tecrübe üçgeni oluştu. Yaptıkları transferler de ilginç. Fenerbahçe’den alınan Tarence Kinsey, başarıya o kadar aç ki onu durdurmak hiçbir takım için kolay olmayacak. Ermal Kurtoğlu da attığı sayılarla değil kişiliğiyle takıma güven sağlayan bir oyuncu. Ersan İlyasova için konuşmaya gerek bile yok. Ben sene sonunda Cenk Akyol Sinan Güler ve Doğuş Balbay’ın Türkiye’de aranılan oyuncu listesinde en üst sırada olacağını düşünüyorum.

Son olarak Kerem’lere gelelim. Tunçeri’nin son maçta 9 asisti var. 9 asist onun ne yolda olduğunu gösteriyor. Ama ben Türkiye tarihinin en yetenekli oyuncularından Kerem Gönlüm’ü çok özledim.

Fenerbahçe’ye gelince. Sarı lacivertlilerde futbolda yaşanan üzücü olaylardan sonra kafalar karışık. Fenerbahçe’nin takımın başında Türkiye’deki son Yugoslav koç Spahija var. Üstelik onun yardımcı koçlarından biri de Yugoslav. Ama diğer asistan koç Tanjevic hastalanınca Fenerbahçe’yi şampiyon yapan Ertuğrul Erdoğan. Takımda çok güçlü oyuncular var. Ama Ukic henüz yok. Fenerbahçe Ukic döndüğünde gerçek gücüne erişecek takım takım olacaktır Ömer Onan döndüğünde ise takım coşacaktır. Fenerbahçe için en önemli olay organizasyonun başında Türkiye’nin tartışılmaz bir numaralı basketbol adamı Aydın Örs‘ün oluşudur. Aydın’ın olduğu yerde hiçbir problem süre alamaz son olarak bu yıl savunmayla tanışacağız her takımda 10-12 iyi oyuncu var, bu oyuncuların hepsi kenarda en az kendileri kadar yetenekli oyuncuların yedek sırasında heyecan içinde oturduğunun bilincindeler. Bu yüzden her bir oyuncu savunmada elinden geleni yapacak yoksa kenara gelecektir ve Türkiye basketbolu tarihinin en saldırgan savunma yılını yaşayacaktır. Hücum maç kazandırır savunma şampiyon yapar sloganını unutmayalım.

Kaynak: Hürriyet