İlk ve tek çok yönlü oyuncumuz Hidayet

Bu hafta başında NBA TV’de Orlando Magic New York maçını izleme fırsatı buldum. Hidayet, uzun süre yer aldı böylece onu yeniden yakından izleyebildim. Hidayet’in isminin yanında NBA sayfalarını hepsinde forvet yazılıdır. Bu maçta Hidayet oyunun çoğunda oyun kurucu gibi oynadı takımını yönetti. Gerektiğinde de sayı attı Ribaunt yaptı. Onun bu kadar gelişmiş, çok yönlü oyuncu karakteri beni gururlandırdı. Üstelik rakip takımın en iyi skoreri Carmelo Anthony’yi tutmakta onun göreviydi.

Her fırsatta yazıyor söylüyorum. Türk basketbolunun yeni Hidayetlere ihtiyacı var Türk koçların hepsinin önceliği ellerindeki genç uzunlara Hidayeti örnek olarak göstermek olmalıdır. Hidayet şanslıydı, onun genç takımda oynadığı sıralarda dünyanın en iyi oyun kurucusu 2.08′lik Magic Johnson’dı. O devirde uzun boylu oyun kurucu kavramı Magic sayesinde modaydı.

Hidayette uzun boyuna rağmen Efes’te genç takımda oynarken görevi Point Guard oynamaktı. Hido bu sayede Pivot olmadan, Forvet olmadan, oyun kurucu oldu ve çok yönlü basketbol yönünde büyük bir adım attı. Hidayetten sonra çok yönlü uzun oyuncu yetiştiremedik peki ne oldu diyeceksiniz? Uzun boylu oyun kurucu anlayışı yerini Point Guard kısa boylu olur anlayışına bıraktı. ve giderek ve oyun kurucu denine akla saçlarını arkadan toparlayıp bağlamış giydiği şort bacaklarında pijama izlenimi yaratan kısa boylu biyah oyuncular gelmeye başladı.

Bugünde bu anlayış giderek derinleşiyor. Bugün tüm genç takımlarımızda takımın en kısa boylu oyuncusu Point Guard’lık görevinde ve biz çok yönlü uzun boylu oyuncu yaratmakta zorlanıyoruz. Hidayet aynı zamanda lider vasıflarına da sahip. Oynadığı takımın başarılı yapma sorumluluğunu da taşıyor. Orlando’nun Pivotu Dwight Howard verilen pasların hemen hepsini Hido verdi. Hido’nun koçlarla kurduğu ilişkilerde mükemmel… Tanyevic’in takımdaki hakimiyetin temelinde Hido ile olan sıcak ilişkileri vardı. Orlando koçu Stan van Gundy NBA’nin en çılgın koçlarından biri kenarda onu otururken sadece ayakkabısını bağlarken görebilirsiniz.

Geriye kalan tüm zamanlarda onu bağırarak elini kolunu sallarken hakeme itiraz ederken izleyebilirsiniz. Onun bile Hidoyla ilişkileri saygı değer. Tekrarlıyorum Türk basketbolunun yeni Hidolara ihtiyacı büyük. Milli takımın başında daha birkaç yıl göre bilecez. Ama kabul etmemez gerek. Hido basketbolu bıraktıktan sonra Türk basketbolu çok zorlanacaktır. 2010 yılındaki başarımızı kalıcı yapıp. Avrupa’nın zirvesindeki takımlar arasında kalıcı bir yer arıyorsak tedbirli olmalıyız.

Hidayet bugün NBA’de star oyuncular içerisinde… Onun savunması daha sert olsa rakip pota dibi ile 3 sayı çizgisi arasındaki oyununu geliştirse bugün adı NBA’de Kobe Bryant ve Dwyane Wade ile beraber anılırdı. Ama Hido Türk basketbolu için gerçek bir süper star… O basketbol’u bırakmadan önce yeni yıldız oyuncular bulup çıkarmalıyız.

Kaynak: Basketdergisi.com