10 Oyuncu Sırada Beklerken

Türk çocuğunun basketbola olan yeteneğini her fırsatta tekrarlıyoruz. Peki Türk çocuğunun en yetenekli olduğu pas mı, dripling mi, şut mu diye fundamentali sayarsak hemen hepimizin ortak kanısı ŞUT olur inancındayım. Bütün bu teknik özellikler içinde en kıymetlisi de tartışmasız şuttur. Çocuklarımızın kolayca iyi şutör olmalarındaki gerçek Türk çocuklarının doğuştan kazandıkları el hassasiyetleri ve keskin nişancı gözleridir. Siz bir genç oyuncuyu çok ve sıkı çalıştırarak iyi driplingçi, iyi pasör yapabilirsiniz. Ama iyi şutör yapmak gerçekten güçtür.
Bizim çocuklarımızın böyle bir problemleri yoktur. Peki Türk çocukları daha iyi şuter olabilirler mi diye soruyorsanız cevap ”Hiç şüpheniz olmasın” olacaktır. Genç oyuncularımızın şut yeteneklerinin zirvesine erişememelerinin nedeni antrenman tempoları ve attıkları şutların toplamıdır. Antrenman süresi ne kadar uzun olursa olsun, antrenman yoğun değilse, maç temposunda çalışmıyorsanız verim güç alınır. Antrenmanların yoğunluğu için ölçü şudur.

Siz herhangi bir antrenmanı izlediğinizde o antrenmanda sık sık oyuncuların ikisi üçü turnike atarken diğer 10 kişiyi hareketsiz art arda sıra olmuş beklerken görürseniz o antrenmana yoğun diyemezsiniz. Maalesef bizde genç takım antrenmanlarında en sık izlenen sahne ard arda sıra olmuş bekleyen 10-12 oyuncunun resmidir. Uzun genç oyuncularımızın iyi şutör olmaları daha da güçtür. Siz genç takımda uzunlardan biriyseniz biz o gencin hemen sırtını potaya döndürüp pivot yaparız.

Uzun bir oyuncunun genç yaşlarda pivot oynadıktan sonra çok yönlü bir oyuncu olması için yüzü potaya dönük 2 veya 3 sayılık şutlarını geliştirmesi çok güçtür. Siz genç takımdayken pota altındayken güçlü olabilirsiniz. Ama sıra A Takıma geldiğinde pota altında özellikle milli takımlar seviyesinde fizik üstünlüğünüzü kaybedersiniz. Karşınızda en az sizin kadar güçlü birçok oyuncu bulursunuz. Yüzü dönük oyununuzu da yeterince geliştirmediğiniz için (çok yönlü, çok başarılı) oyuncu olma şansınızı da sınırlamış olursunuz. Bizde iyi hatta çok iyi şutör uzunlarımız arasında en önde Mehmet Okur gelir.

Mehmet Okur 3 sayı şutu sayesinde senelerden NBA’de başarılı olmaktadır. Utah koçu Jerry Sloan’ın taktiği bellidir. Mehmet Okur savunmada rakip takımın devleri arkasında durup onların başarılarını sınırlayabilecek güçte. Hücumda ise 3 sayı çizgisine yerleştiğinde rakibin iri yarı uzunları onu tutamaz. Mehmet Okur’un 3 sayıları Utah’ın hücum silahları arasında ön sıradadır. Ama Sloan NBA’in yenilikçi koçlarından biri değildir.

Ve onun bu anlayışı Mehmet Okur’un yeteneğini 3 sayı ile sınırlar. Mehmet Okur drivelarını kendine şut imkanı yaratacak silahlarını geliştiremediği için en iyi çok yönlü oyuncu olma şansını yeterince kullanamamıştır. Eğer Okur birebirini geliştirse ve 3 sayı çizgisiyle rakip pota arasındaki çizgide kendine şut şansı yaratabilseydi Mehmet Okur bugün en az Nowitzski kadar başarılı olur NBA’nın MVP adaylarından biri olurdu. Bugün bek oyununda 3 sayı atan tek uzun oyuncumuz Hüseyin Beşok. O da basketbolu bırakmak üzere. Daha güncel bir resim görebilmek için Ömer Aşık ve Semih Erden’i düşünelim.

Bugün bu sınırsız yetenekli iki oyuncumuz Kevin Durant veya Mehmet Okur gibi 3 sayı atsalardı NBA’de nerede olma şansları olurdu bir düşünün. Bu iki genç oyuncumuz bugün NBA’de üstün bir atletik yeteneğe sahiptir. Ama rakipleri özellikle siyah oyuncular da en az onlar kadar atletikler. Üstelik cüsse olarak daha da iri yarılar. Ömer ve Semih yüzü dönük şutlarını ve adam geçme yeteneklerini geliştirirlerse NBA’de yıldızlar karması maçlarında her yıl birbirlerini tutarlar. Bize de acaba hangisi daha çok sayı atmış diye araştırmak gerekir. Dünkü BJK-Karşıyaka maçında (ÖNCE BASKETBOLCU OL, SONRA PİVOT OLURSUN) anlayışını uygulayacağımız çok sayıda oyuncu vardır.

Unutmayalım bugün komple oyuncuların sayısı Türkiye’de çok az. Bunların bayında gelen Hidayet Türkoğlu, genç takımda oyun kurucu olarak oynamıştı. (ÖNCE BASKETBOLCU OL, SONRA PİVOT OLURSUN) pankartını bence Türkiye’de her kulüp genç takımların soyunma odasında duvara asmalıdır.

Kaynak: Cumhuriyet