Yorum Farkı

Basketbolu oynamak da güçtür seyretmek de… Oynamak güçtür çünkü basketbolda hiçbir sporda olmayan steps, pivot ayağı, top taşıma gibi karışık kaideler geçerlidir. Voleybolda karşınızda bire bir oynadığınız bir rakibiniz bile yoktur. Arada file vardır. Hentbolda topla istediğiniz gibi koşarsınız, sınırlama zorlayıcı değildir. Şut atarken oyuncular koca kaleleri hedef alırlar. Basketbolda topu küçücük çemberden geçirmek zorundasınızdır.

Seyretmenin güçlüğü ise basketbolda gözünüzü toptan ayıramazsınız. Topu izlemekten sahada ne olduğunu görür ama anlayamazsınız. Şut atıldığında top havadayken gözünüzü ondan ayıramazsınız. Bu yüzden ribauntlar için kim hazır kim değil fark edilmez. İkili oyunlarda topa bakmaktan diğer oyuncular ne yapıyor göremezsiniz. Bu oyuna bakıp ama olup biteni anlayamamanın sınırı yoktur. Tüm sahayı görüp görmediğinizi anlamak için kullanılan ilginç bir metot vardır. Size bir maçta oyun oynanırken kaç kere hakemleri gördüğünüz sorulur. Tabii fauller sırasında değil oyun oynanırken. Bütün dikkatleriyle oyunu yöneten üç hakemden hangisi kaç kere gördüğünüz önemlidir. Siz de iyi bir seyirci olup olmadığınızı öğrenmek için kendinize bu suali sorabilirsiniz. Tabii içinizden, “Sen hakemleri kaç kere görüyorsun” suali geçiyordur. Maalesef cevabım, “Ne olur bana bu soruyu sormayın” olacaktır.

ABD’de uzun yıllardan beri kullanılan bir gelenek var. Oyuncular ve koçların en iyileri işlerinden ayrıldıkları gün yorumcu olurlar ve TV’lerde seyircilerin karşısına geçip bilgilerini tecrübelerini onlarla paylaşırlar. Ne mutlu bize ki son zamanlarda bizde de birbirinden değerli basketbol adamları yorumcu olarak bilgilerini bizimle paylaşıyorlar. Bununla da kalmıyorlar son günlerde maçların kırılma noktalarını anlaşılması güç ama faydalı bölümlerini maçlardan sonraki panoramalarda yavaşlatılmış sahnelerle tekrarlıyorlar. Böylece ülkemizde sadece basketbolun tanınmasını değil anlaşılmasını da sağlıyorlar. Basketbolumuzun duayeni Mehmet Baturalp, FB TV’de sınırsız bilgi ve tecrübelerini önümüze seriyor. Dünya basketbolunu en iyi bilen kıymetli koç İhsan Bayülken, NTV’de karşımızda. Spormax’te Türkiye’nin en başarılı koç ve basketbol adamlarımızdan Nur Germen ve Çetin Yılmaz Türk basketbolunun emrindeler. SKY Turk’te Basketbol Panorama programında, geleceğin en başarılı koçlarından olacağı muhakkak Murat Özyer, maç filmlerini açıklayarak uygulanan yeniliğin öncüsü. Son zamanlarda Türk basketbolunu Anadolu’ya yayan bir numaralı isim İsmet Badem ve genç neslin temsilcisi Can İşbakan da ekranlarda.

Benim Avrupa basketbolunda ilgilendiğim ülke İspanya. Çünkü İspanyollar yeniliğe açıklar. Basketbolda oyuncu yetiştirmek ve geliştirmek birbirinden farklıdır. Oyunculuğa yeteneklerinin tamamını kullanma imkanını uygulayan anlayış oyuncu geliştirme anlayışıdır. Yeteneğin de gelişmenin de sınırı yoktur uygulaması İspanya’da geçerli. Oyun kurucu Ricky Rubio’yu hatırlayalım. Büyük bir atlet değil. Ama 20 yaşında NBA’e seçilen oyunculardan biri. Bizim Semih ve Ömer Aşık NBA’e oyuncu geliştirmeyle değil doğuşta fiziksel yetenekleriyle girdiler. Bir gün Engin Atsür de NBA’e seçilirse biz de doğru yolda olduğumuzu kanıtlamış oluruz. İspanya Ligi’ni yayınlayan TRT’de sınırsız bilgili yorumcu Murat Murathanoğlu ile Yiğiter Uluğ var. Bence yapılacak ilk iş onların İspanya basketbolu hakkındaki bilgilerini kullanmak olmalıdır. Dün sadece Beşiktaş Cola Turka’nın maçını izleyebildim. Bu maç beni sevindirdi. Cevher Özer 3 sayı şutuna adam geçip drive’ı da eklemiş, işte gelişme bu demek. Ayrıca Mustafa Abi, Bekir ve İsmail de çok iyi oynadılar. Beko Ligi’nin sonu çok çekişmeli geçecek. Zirve için mücadalede artık Beşiktaş Cola Turka da var. Türk oyuncular böyle oynarsa Akatlar’da tribünlerin dolması sadece Iverson’la sınırlı kalmaz. Bu görünüyor.

Kaynak: Cumhuriyet